per en 1 Juny 2014
1,024 Vistes

Monografies

Antona, Cristina; Merino, Núria. L'Anna fa cinc anys. Girona: Associació e-kre@, 2004. 30 p.
Conte que explica, mitjançant la lectura i el joc, l'acolliment internacional per part de famílies homoparentals, en aquest cas per una família formada per dues mares.

 

Bauer, Marion Dane; Butler, John. Una Mare per a l'Owen. Barcelona: RBA: Serres, 2007. 29 p.
Aquest conte, basat en una història real esdevinguda després del tsunami de 2004, explica com un petit hipopòtam que perd la seva mare és "adoptat" per una tortuga.

 

Berg, Berthold; Joe Madden. Mi familia ha cambiado: de 8 años en adelante. Madrid: Tea, 2007. 1 joc.
Joc que pretén ajudar als nens i adolescents a reconèixer i corregir actituds problemàtiques a l'hora d'afrontar la separació o divorci dels seus pares i a buscar solucions als problemes específics associats a aquestes situacions.

Cómo actuar con los hijos e hijas: guía para padres y madres en situación de separación y/o divorcio = Nola jokatu seme-alabekin. Vitoria: Ayuntamiento de Vitoria-Gasteiz, Servicio de Infancia y Familia, Departamento de Intervención Social, 2006. 29, 29 p.
Guia per a pares i mares que estan en procés de separació o divorci. Es plantegen preguntes i es donen respostes sobre el comportament i l'actitud dels progenitors i dels seus fills i filles.

Cuentos para enseñar a tus hijos a entender el divorcio. Janet R. Johnston ... [et al.]. Barcelona [etc.]: Paidós, 2002. 138 p.
Antologia composta per 15 contes pensats per treballar les conseqüències d'una ruptura familiar. Conté eines per tal que els infants puguin identificar i afrontar amb gran facilitat les seves emocions.

Felicitats!: un conte sobre la diversitat familiar. Plataforma d'Activistes Sin Vergüenza; il·lustracions i disseny: Roc Alemany. Barcelona: Plataforma d'Activistes Sin Vergüenza, 2008. 40 p.
Conte que ensenya als més petits, d'una forma natural i divertida, la diversitat familiar tot mostrant els diferents tipus de realitats familiars.

Francotte, Pascale. Quin emoblic de família!. Barcelona: La Galera, 2008. 1 vol. sense paginar
Conte il·lustrat que explica amb naturalitat les noves relacions familiars. Explica les vivències d'una nena que veu com s'amplia la seva família després de la separació dels seus pares.

Gil Vila, Maria Àngels; Piérola, Mabel. M'ho va dir la lluna. Barcelona: Bellaterra, 2005. 32 p.
Conte il·lustrat que narra la història d'una nena a qui es prohibeix jugar amb una altra nena pel fet de tenir dues mares. L'obra tracta diferents temes com el racisme, la censura, l'assetjament escolar i l'homofòbia.

Golombok, Susan. Models de família: què és el que compta de debò. Barcelona: Graó, 2006. 208 p.
Monografia que tracta els diferents tipus d'estructura familiar i desmitifica la idea que qualsevol estructura nova o diferent sigui perjudicial per als infants.

Homo baby boom: famílies de lesbianes i gais. Direcció: Anna Boluda. Barcelona: Associació de Famílies Lesbianes i Gais, 2008. 1 videodisc (DVD)
Documental sobre la vida quotidiana de sis famílies homoparentals de Catalunya i del País Valencià per tal de fer pública la normalitat amb què viuen les famílies de mares lesbianes i pares gais.
Versió en línia 

I la teva com és?: realitats familiars a Catalunya. Maite Montroi (coord.) Barcelona: Departament d'Acció Social i Ciutadania, Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, 2010. 93 p.
Llibre que mostra la realitat familiar a Catalunya amb xifres, dades, teoria i històries reals de diferents tipus de famílies.
Versió en línia (PDF) 

JuanolO. Ens agradem!. Vilanova i la Geltrú: Scena, 2004. 14 p.
Conte que explica la diversitat sexual a partir de les preferències físiques que pot tenir una persona a l'hora d'escollir parella. Pretén treballar el respecte a la diferència en les relacions, l'estimació, l'aparellament o la convivència.

Lienas, Gemma; Luciani, Rebeca. Busco una mare!. Barcelona: La Galera: Fundación Intervida, 2005. 33 p.
És la història d'una nena boliviana que busca una mare. La família d'acollida és de Barcelona i va al seu país a recollir-la.

O pare o mare [Enregistrament de vídeo]. Barcelona: Accesogroup, 2002. 1 videocasset (VHS).
Reportatge sobre tres famílies monoparentals que expliquen les seves situacions i vivències: un pare que té dos nens sota la seva tutela, una mare que va adoptar un infant en solitari i una altra mare biològica soltera.

Ramos López, Cristina. Vivir los cuentos: guía para contar los cuentos. Sevilla: Instituto Andaluz de la Mujer, 2006. 36 p.
Guia per a explicar contes que conté unes plantilles per a l'anàlisi del contingut i per a establir estratègies de treball a l'aula.

Soodeen, Vanessa. Mames meves. Sopelana, Bizkaia: Mairi, 2004. 28 p.
Conte infantil que narra l'estima d'una nena cap a les seves dues mares d'una manera natural i senzilla.
Versió en línia (PDF) 

Wallerstein, Judith S.; Blakeslee, Sandra. Y los niños-- ¿qué?: cómo guiar a los hijos antes, durante y después del divorcio. Barcelona : Granica, 2006. 333 p.
Guia dirigida a pares i mares que estan en procés de separació o divorci, per tal de protegir els nens i nenes al llarg del procés i ajudar-los a crear un nou estil de família.

 

 

 

Revistes

Butlletí de la Família
Publicació trimestral de la Secretaria de Família dirigit a professionals i a la ciutadania en general que recull notícies i informacions d'actualitat en l'àmbit de les famílies.
Versió en línia ="imatgenovafinestra_0">

Viure en família: salut, educació i lleure
Revista trimestral de referència per a les famílies de Catalunya, que tracta temes de criança i salut, educació i lleure per a la família i on s'hi poden trobar una sèrie d'articles escrits per professionals de la infància i per pares i mares experimentats.
Versió en línia="imatgenovafinestra_0">

Child & family social work
Revista quadrimestral que proporciona articles on intervenen investigadors, professionals, responsables polítics i gestors en l'àmbit de la infància i la família.

 

 

 

Recursos web

 


 

 

Articles

Allué Martínez, Xavier. La diversidad sexual y la edad infantil: los profesionales y la diversidad emocional, sexual y afectiva en niños y adolescentes: estrategias de intervención. A: Agathos: atención sociosanitaria y bienestar, 2005, año 5, nº. 3, p. 28-33.

Bell, Sheena y Foss, Jessine. Nos estamos divorciando: una madre cuenta cómo hizo para que su divorcio no afectara tanto a sus niños. A: Children's advocate. Defensor de los niños, 2009, jul.-ago., p. 8-9.
Versió en línia (PDF) 

Cánovas Leonhardt, Paz; Sahuquillo Mateo, Piedad María. Educación y diversidad familiar: aproximación al caso de la monoparentalidad. A: Educatio siglo XXI: Revista de la Facultad de Educación, 2010, nº. 28, 1, p. 109-126.

Flaquer, Lluís. Diversitat familiar, benestar de la infància i cohesió social a Catalunya. A: Nota d'economia: revista d'economia catalana i de sector públic, 2008, núm. 91, 2n quadrimestre, p. 71-86.

González, María del Mar. Nuevas familias, nuevos retos para la investigación y la educación. A: C & E: Cultura y educación, 2009, vol. 21, Nº 4, p. 381-389.

Imaz Martínez, Elixabete. La maternidad en el seno de las parejas lesbianas: cambios, continuidades y rupturas respecto a los modelos familiares y maternales. A: Arxius de sociologia, 2006, nº 15, p. 89-100.
Versió en línia (PDF)

López Sánchez, Félix. Homosexualidad y familia: los hijos en familia homosexual. A: Aula de infantil, nº. 20, 2004, p. 39-45.

López Sánchez, Félix. La mare i jo ens separem. A: Viure en família. 2011, núm. 38, març/abril, p. 28-31.

Martínez Rubio, Ana. Las familias hablan: padres e hijos tras el divorcio. Algunas orientaciones. A: Infopadres. 2005, nº 2, p. 12-14.
Versió en línia (PDF) 

Marty, Sílvia. Mares i pares sols: la situació de les famílies monoparentals. A: Viure en família, 2005, núm. 16, p. 13-17.

Melús, Eva. El nou nòvio de la mama. A: Viure en família. 2011, núm. 39, maig/juny, p. 12-15.

Orgilés Amorós, Mireia; Espada Sánchez, José Pedro; Piñero, Jessica. Intervención psicológica con hijos de padres separados: experiencia de un punto de encuentro familiar. A: Anales de psicología, 2007, vol. 23, nº. 2, p. 240-244.
Versió en línia (PDF) ="imatgenovafinestra_0">

Rodríguez García, Carmen. Modelos de familia: claves para superar los problemas padres e hijos. A: Trabajo social hoy, 2004, nº 42, p. 101-123.

Samaniego, María del Pilar. Ponte buena mamá para jugar conmigo. A: Revista de Educación Social, 2005, nº. 4.
Versió en línia="imatgenovafinestra_0">

 

 

 

Institucions

 

  • Associació de famílies lesbianes i gais 
    Associació de famílies de mares lesbianes, pares gais i transsexuals, que lluiten per la plena igualtat dels drets i deures de les seves famílies.
  • Associació Salut i Família 
    Entitat que assisteix a dones, homes, nens i nenes en les necessitats bàsiques de salut i suport social. 
  • Familias: asociación internacional de familias por la diversidad sexual  
    Organització internacional de famílies que va sorgir en resposta a la homofòbia, la violència, l'exclusió i qualsevol altra forma de discriminació per motius d'orientació o identitat sexual i de gènere. L'associació reconeix, valora i promou la diversitat de les famílies com paradigma de la societat contemporània.
  • Federació de Famílies Monoparentals  
    Organització que treballa per a les famílies encapçalades per un sol progenitor, principalment dones. L'entitat lluita per visualitzar les dificultats de les famílies monoparentals, treballar per millorar la seva qualitat de vida i donar eines que facilitin la vida amb els seus fills i filles.
  • UNAF: Unión de asociaciones familiares  
    Organització creada l'any 1988 integrada per diferents associacions que treballen en el camp familiar amb l'objectiu de defensar el dret de qualsevol ciutadà a formar el model de convivència que desitgi. 
Publicat a: Educació
Sigues el primer a qui li agrada això.